Organizatori si sponsori

Organizatori

ROSI – Romanian Open Source and Free Software Initiative, s-a născut la începutul anului 2006 din iniţiativa voluntară a unui grup de informaticieni români, aflaţi atât în România cât şi în străinătate. După această primă ediţie a eLiberatica, grupul ROSI se va transforma într-o organizaţie non-guvernamentală cu scopul de a promova soluţiile Open Source şi Free Software în România.
Obiectivul primar al ROSI pentru perioada 2006-2007 este pregătirea şi organizarea conferinţei eLiberatica.
Agora Media, este trustul de presă român care integrează tehnologia, businessul şi pieţele de consum din domeniul IT&C. Agora Media a început să extindă publicul revistelor tipărite (în special PC Magazine, eWEEK, NET Report, Channel Partner România şi Gazeta de Informatică) publicând portalul online www.agora.ro ce cuprinde website-urile acestor reviste, dar şi pagini dedicate entuziaştilor din domeniile business şi IT. De asemenea, începând din 2005, Agora Media produce şi evenimente business to business.
Agora Media se diferenţiază ca fiind o autoritate în consilierea cumpărătorilor din domeniul IT&C bazându-se pe evaluări comprehensive de laborator, sfaturi de la experţi, ştiri, recenzii şi opinii competente. Ajungând la circa 1,2 milioane de cititori anual, revistele Agora Media acoperă un procent important din piaţa românească, de la corporaţii şi consumatori importanţi de tehnologie la jucători majori din domeniul IT&C la utilizatori individuali şi pasionaţi de tehnică şi de ultimele noutăţi în domeniu.
Agora Media furnizează cititorilor săi, care sunt persoane cu educaţie peste medie, oameni influenţi şi care iau decizii în domeniile lor, informaţiile de care au nevoie pentru a face cele mai bune alegeri.
Pasiunea, ştiinţa şi angajamentul cu care ne servim cititorii au făcut din publicaţiile Agora Media lideri în industria de IT&C.
Acesta este şi motivul pentru care organizarea unui eveniment internaţional cum eLiberatica este deopotrivă o provocare, dar şi o ţintă fezabilă pentru Agora Media.

Sponsori

Oferta de sponsorizare a conferinţei eLiberatica - dă click pentru a descărcaConferinţa eLiberatica nu s-ar ridica la standardele pe care cu toţii ni le-am dorit fără ajutorul acestor generoşi sponsori. Organizatorii conferinţei folosesc acest prilej pentru a le mulţumi tuturor sponsorilor pentru suport. Le mulţumim, în numele tuturor participanţilor, pentru că au făcut posibilă această conferinţă.

Pentru orice informaţii referitoare la sponsorizarea sau contribuţii pentru eLiberatica, vă rugăm contactaţi:
Lucian Savluc, coordonator eLiberatica/ROSI
Lucian Savluc - email

Contribuţia dumneavoastră la acest eveniment se bucură de întreaga noastră apreciere, avand convingerea că aceasta se va constitui într-un mare plus în cadrul programelor dumneavoastră de marketing.

Partener categoria "Gold"

IBM România

Despre IBM
Corporaţia International Business Machine (IBM) cu sediul central în Armonk, N.Y. este cea mai mare companie de tehnologie a informaţiei (IT) din lume. Ca lider mondial al pieţei IT, soluţiile şi serviciile IBM se aplică tuturor industriilor inclusiv servicii financiare, sănătate, guvern, construcţii de maşini, telecomunicaţii şi educaţie. Diversitatea şi multitudinea portofoliului - care acoperă hardware, software, servicii, cercetare, finanţări şi tehnologie- diferenţiază IBM de alte companii din industria IT.

Despre IBM România
În 1995, Corporaţia IBM deschidea prima reprezentanţă in România – IBM România. Astăzi, IBM România este pregătit să vină în întâmpinarea unei game variate de clienţi, având sediul central în Bucuresti, o filială în Timisoara şi o reţea de parteneri care acoperă întreg teritoriul ţării şi majoritatea industriilor.

Produse IBM
•IBM Systems •IBM System x and eServer xSeries •Blade Center Solutions •IBM System i and eServer i5 Servers •IBM System p5 and eServer p5 Servers •IBM System z9 Business Class •IBM System Storage and Total Storage •Printing •Point of Sale/Self-service •Software •DB2 Information Management Software •WebSphere Software •Lotus Software •Tivoli Software •Rational Software •IBM and Linux •IBM Global Services •IBM Global Business Services •IBM Global Technology Services •Learning Services

Partener categoria "Silver"

Romsym Data

Domeniu de activitate
Distribuţie produse software, consultanţă IT, instruire IT.

Produse / soluţii oferite
Symantec, Adobe, Red Hat, Business Objects, SPSS, Mathsoft

Legatura cu domeniul OS
Distribuim soluţiile Red Hat şi oferim training Red Hat certificat internaţional. Cursurile sunt predate de specialişti cu înaltă calificare, certificaţi internaţional.

Viziunea asupra fenomenului OS
"Open Source (OS) s-a dovedit a fi nu doar o noua paradigma în dezvoltarea de software catre sfârsitul secolului 20, ci si o baza solida pentru felurite modele de afaceri. Unul dintre principalele beneficii ale OS este disponibilitatea documentatiei, în cele mai multe cazuri completa si de buna calitate. Dar tocmai aceste avantaje ale documentatiei OS se dovedesc o provocare substantiala la adresa unui nou-venit în acest mediu.
Folosirea de catre companii a software-ului OS implica necesitatea angajarii unui administrator, sau externalizarea acestor servicii catre un tert. Aceste companii pot ajunge într-o pozitie incomoda în momentul în care au de ales dintre potentiali candidati daca nu au la dispozitie un instrument independent - sau macar impartial - de evaluare a abilitatilor acestor candidati. Care este cel mai potrivit dintre cei 20 de tineri care pretind ca folosesc Linux de aproape 3 ani?
Vom încerca sa abordam aceste probleme într-o scurta prezentare care speram sa-i ajute si pe specialisti si pe cei aflati în cautarea serviciilor oferite de primii." (Andrei Pascal, Red Hat Certified Examiner, IT Training)

Partener categoria "Silver"

BitDefender

Despre BitDefender™
BitDefender™ oferă soluţii de securitate capabile să satisfacă cerinţele legate de protecţie ale mediului informatic contemporan, protejând cu eficienţă peste 41 de milioane de utilizatori individuali şi companii din peste 180 de ţări. BitDefender detine birouri reprezentanta in Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania si Spania.

Domeniu de activitate
BitDefender, divizia Grupului SOFTWIN activeaza in domeniul securitatii datelor si obiectivul său este acela de a oferi soluţii şi servicii IT complexe, care să permită companiilor cu o evoluţie rapidă să facă faţă unor provocări esenţiale ale mediului în care activează şi să valorifice noile oportunităţi de afaceri. Datorită activităţii sale pe cele mai avansate pieţe de IT din S.U.A. şi Uniunea Europeana, SOFTWIN coordonează în prezent patru domenii de activitate asociate: Soluţii eContent, BitDefender (soluţii de securitate a datelor), Solutii pentru managementul afacerilor şi CRM (servicii de administrare a relaţiilor cu clienţii).

Produse BitDefender
Produse consumator:
BitDefender Mobile Security
BitDefender Antivirus V10
BitDefender Antivirus Plus V10
BitDefender Internet Security v10

Produse Business:
BitDefender Client Security
BitDefender Security for Mail Servers
BitDefender Security for Exchange
BitDefender Security for File Servers
BitDefender Security for Samba
BitDefender Security for ISA Servers
BitDefender Security for SharePoint
BitDefender Product Suites for SMBs

Viziunea asupra fenomenului OS
Legatura BitDefender cu domeniul opensource:
BitDefender a folosit comunitatea opensource pentru recrutare, inspiratie, dezvoltare si formarea unei atitudini orientata spre rezolvarea unor nevoi. De asemenea, ne-am bucurat de o colaborare foarte fructuoasa cu utilizatorii Linux worldwide in campaniile beta. Noi am oferit premii atragatoare si colaborarea cu o echipa BitDefender care vorbea aceeasi limba si provine din acelasi mediu iar ei ne-au oferit feedback pretios pentru lansarea unei generatii noi de produs.

Viziunea asupra fenomenului OpenSource
"Nu spun o noutate cand afirm ca daca in acest moment fenomenul opensource ar inceta din viata, tot ce inseamna business si creatie software s-ar incetini considerabil. Am vazut un macspoof in care Linux apare in scena pe langa Mac si PC si declara "Fara mine voi nu v-ati mai putea juca pe internet. N-ati mai avea atatea optiuni pentru crearea unor clustere care sa serveasca web si mail content pentru milioane de utilizatori.
Datorita opensource si sisteme UNIX based (Linux, FreeBSD, etc.) viziunea despre networking si aplicatiile client-server au evoluat radical si a permis dezvoltarea si intelegerea multora din serviciile pe care cu totii le folosim in viata de zi cu zi ".
(Alexandru Balan - Unix Based Solution Manager)

Partener categoria "Bronze"

Aplix     www.aplix.org | www.firebirdsql.ro

Aplix este o companie cu capital integral românesc orientată exclusiv pe producţia de sisteme informatice de înalt nivel în tehnologie client / sever. Cu un grad ridicat de experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, al proiectării şi realizării de soluţii client / sever, Aplix este implicată atât în realizarea de produse de proiectare cât şi în realizarea unor proiecte complexe de soluţii software orientate pe proces şi sisteme informatice. Acestea urmăresc să ofere clienţilor săi soluţii informatice de înaltă tehnologie la un preţ decent. Experienţa acumulată şi tehnologia folosită ne permite să răspundem prompt, competent şi eficient la solicitările cele mai complexe.

Produse şi soluţii oferite
Aplix ERP – principalul nostru produs - a fost lansat pe piaţă în 1999 si este bazat pe platforma FirebirdSQL ca alternativă la sistemele similare bazate pe servere proprietare. Aplicaţia a fost dezvoltată pentru piaţa românească şi s-a dovedit adaptabila la orice domeniu de activitate. Indiferent de mărimea firmei care îl utilizează Aplix ERP oferă performanţă, fiabilitate, scalabilitate şi siguranţă în exploatare.

Legătura cu domeniul OS
Soluţia Aplix înseamnă mai mult decât Aplix ERP. Clienţii noştri au beneficiat în timp nu numai de un sistem de gestiune al bazelor de date relaţionale performant şi sigur ci şi de soluţii complete intranet / internet / VPN şi office: servere de date si intranet Linux/Samba/Apache/FirebirdSQL/SVN/e-GroupWare, soluţii de birotică Mozilla Firebird, Mozilla Thunderbird, OpenOffice, Free Mind, soluţii de procesare media/web GIMP, NVU. Toate acestea compun de fapt Soluţia Aplix, o soluţie bazată pe software Open Source.

Viziunea asupra fenomenului OS
De unde a inceput? Ca producători de software, am avut de la bun început noi înşine nevoie de software pentru a susţine activitaţile interne şi relaţiile cu clienţii. Începând cu server-ul de date şi aplicaţii interne, cel de internet, sistemul de preluare şi tratare a cerinţelor, sistemul de management al proiectelor, sistemul de control de versiuni, etc. alternativele proprietare s-au dovedit a fi prea puţin flexibile şi în final nu ofereau ceea ce numim sistem deschis. De aici “eliberarea” in Open Source care ne-a oferit alternative multiple pentru fiecare cerinţă a noastra. Astfel am conturat Soluţia Aplix, un “best practice” în materie de software Open Source pe care îl oferim si îl adaptăm profilului clienţilor noştri împreună cu Aplix ERP.
Soluţii complete Open Source? Există! Totul se reduce la identificarea cerinţelor şi la găsirea soluţiei care ţi se potriveşte cel mai bine cu minim de efort de adaptare. Aplix oferă consultanţă şi asistenţă clienţilor săi în vederea implementării soluţiilor integrate bazate pe software Open Source.

Partener categoria "Bronze"

Avitech | Since its launch in 1999, AVITECH's business profile has substantially expanded from a single video projectors deliveries division to four autonomous business lines of distribution, integrated systems, equipment rentals and digital signage.
AVITECH's new divisions have been ISO 9001 certified early in 2002.

AVITECH has grown nationally by providing brand new technologies together with leadership in the integrated systems industry. During the last seven years, the company has been organized in order to supply customized and integrated services in specific areas like security systems, videoconference networks and digital signage.
AVITECH is also a quality trademark in pro audio systems, audio video solutions, smart house equipment and Building Management Systems (BMS).
Versiunea în limba română a articolului va fi publicată dacă timpul va permite.

Partener categoria "Bronze"

BIT Software | BIT Software s-a înfiinţat în 1993 şi s-a concentrat exclusiv pe dezvoltarea şi implementarea de sisteme software ERP/CRM.
BIT Software şi-a început activitatea cu dezvoltarea sistemului integrat Socrate+, sistem care a fost implementat până în prezent cu succes în peste 150 de companii din România.
Din 2004, firma se orientează spre tehnologiile open-source, iar la 01 iunie 2006 lansează în România sistemul Socrateopen, powered by Compiere.

Socrateopen este primul produs open source din România care conţine funcţionalităţi integrate ERP, CRM, SCM şi BI.
Socrateopen are la bază sistemul Compiere (www.compiere.org) şi oferă o funcţionalitate bogată, complet integrată şi uşor de utilizat, destinată întreprinderilor medii şi diviziilor din cadrul întreprinderilor mari.
Socrateopen
este o soluţie 100% Java, proiectată pentru a funcţiona pe orice sistem de operare, independent de serverul de bază de date şi de serverul de aplicaţie, cu suport pentru bazele de date Oracle, Postgres, DB2 şi MS SQL Server. Sistemul este construit pe o arhitectură inovatoare de tip MDA şi are la bază un dicţionar activ de date, workflow integrat, având funcţionalităţi de gestiune a limbilor, monedelor şi regulilor contabile diferite, pentru utilizare pe scară globală. Sistemul are zero costuri de licenţiere şi două tipuri de licenţiere disponibile: GPL şi EULA, fiind susţinut de BIT Software şi partenerii săi prin servicii profesionale de implementare, training şi mentenanţă. Iniţiativa Socrateopen a apărut din dorinţa de a schimba configuraţia actuală a pieţei româneşti de ERP şi de a oferi un cadru deschis şi onest de colaborare şi parteneriat în vederea dezvoltării unei comunităţi autentice.

Mai multe informaţii despre BIT Software şi Socrateopen se găsesc pe site-urile www.bitsoftware.ro şi www.Socrateopen.ro. www.bitsoftware.ro şi www.socrateopen.ro

Partener categoria "Bronze"

IBS - Intelligent Building Solutions | IBS - Intelligent Building Solutions oferă soluţii complete pentru automatizarea unei clădiri. IBS proiectează, produce şi instalează echipamente electronice pentru automatizarea clădirilor precum şi dezvoltă programele necesare controlului şi monitorizării acestor echipamente. Echipamentele IBS folosesc standardele de comunicaţie CAN şi X10.

Produse/Solutii
- Echipamente hardware X10 şi CAN pentru case inteligente - Sofware de control şi monitorizare a caselor şi clădirilor inteligente

Legatura cu OS:
IBS deschide sursa principalei aplicaţii de control şi monitorizare a caselor inteligente pe care o produce cu ocazia conferinţei eLiberatica. Mai mult, IBS oferă acum şi design-ul hardware în sistem OpenSource la o parte din produsele din portofoliu.

Viziunea despre OS
"Fenomenul Open Source este perceput în multe feluri: ca frondă, ca gratuitate, ca sinceritate, ca mândrie. Fiecare companie sau persoană privată are motive diferite pentru a face publice sursele la care lucrează. Rezultatul însă pare mereu acelaşi: un produs mai bun. Un produs care este revizuit şi discutat cu mai mulţi, pe care îl poate analiza, comenta si îmbunătăţi toată lumea nu poate fi decât mai bun. Nu spun prin asta că cele mai bune produse de pe piaţă sunt open source. Spun doar că produsele excelente open source pe care le putem vedea astăzi pe piaţă ar fi fost mult mai slabe dacă sursa era închisă, protejată.
Speranţa într-un produs mai bun este şi argumentul principal pentru care compania noastră a hotărât să deschidă sursa principalului său produs software destinat monitorizării şi controlului caselor inteligente cu ocazia acestei conferinţe. Sperăm să atragem cât mai multe comentarii, idei, teste, extensii din care să rezulte un produs superior celui actual care, dacă îmi permiteţi, este deja destul de bun.
O casă inteligentă are nevoie de hardware şi software, iar dacă hardware-ul e relativ greu de modificat, software-ul este cel care face diferenţa. El trebuie să fie gata oricând să fie extins şi configurat după preferinţa fiecarui utilizator în parte. Iar dacă utilizatorul poate face singur extinderea sau configurarea, rezultatele sunt mult mai bune. Publicarea sursei noastre va permite sperăm colaboratorilor noştri sau curioşilor să înţeleagă mai bine funcţionarea aplicaţiei, să construiasca noi interfeţe utilizator, noi scripturi, sau să implementeze drivere pentru noi echipamente sau protocoale de comunicaţie specifice domeniului.
Şi, ca să demonstrăm aderenţa noastră la ideile open source, am decis să mai facem un pas şi să deschidem şi unele dintre produsele noastre hardware, publicând schematica detaliată împreună cu software-ul embedded care le aduce la viaţă. ". (Eugen Rotariu, IBS General Manager)

Partener categoria "Bronze"

Sun Microsystems | Sun Microsystems furnizează soluţii de infrastructură pentru reţele computerizate care includ: sisteme de computere, software, soluţii de stocare şi servicii. Brandurile sale de forţă sunt platforma tehnologică Java, sistemul de operare Solaris, StorageTek şi procesorul UltraSPARC. Investind în cercetare şi dezvoltare, Sun creează produse şi servicii care rezolvă chestiuni complexe cu care se confruntă clienţii în ziua de azi, printre care cerinţe crescute legate de accesul în reţea, de lăţimea de bandă şi stocare, fiind impulsionaţi de dezvoltarea explozivă a cererii pentru network participation şi sharing. Inovăm la toate nivelurile sistemelor şi suntem partenerii liderilor de piaţă pentru a oferi cele mai bune alegeri clienţilor noştri.
Soluţiile Sun de infrastructură pentru reţele computerizate sunt folosite pe o scară largă de industrii, incluzând tehnologia-ştiinţele, afacerile, ingineria, telecomunicaţiile, serviciile financiare, industria manufacturieră, retailul, guvernul, ştiinţele medicale, media şi entertainment, transporturile, energia-utilităţile şi sistemul medical.

Novatori în protecţia mediului
În fiecare zi, zeci de companii beneficiază de angajamentele Sun în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi de soluţiile eco-responsabile care oferă performanţe înalte reducând consumul energetic, răcirea şi cerinţele de spaţiu. Pentru al 3-lea an consecutiv, Sun este în primele 10 companii din Fortune 500 care oferă condiţii excepţionale pentru navetiştii de pe teritoriul SUA, astfel încât ne numărăm printre primele companii care diminuează poluarea aerului, congestionarea traficului şi dependenţa de carburanţi fosili în SUA. Aşa cum ne-a clasat EPA şi Departamentul SUA al Transportuirlor, Sun este nr.1 în acest clasament, din industria Computer and Office Equipment.
În aprilie 2007, revista Fortune proclama Sun Microsystems drept “cea mai verde companie sun Soare”. (sun = soare, n.tr.)

Viziunea, misiunea şi cauza noastră
Încă din 1982, am susţinut că reţeaua este, de fapt, computerul. Viziunea noastră este de a vedea pe oricine şi orice participând la reţea. Misiunea noastră este să creăm tehnologii şi să alimentăm comunităţile care facilitează participarea şi comunicarea.
Cauza noastră este să eliminăm diviziunea digitală. Eliminând diviziunea digitală, permitem orciui să ia parte la oportunităţi şi să contribuie la soluţii, indiferent de locaţia geografică sau situaţia economică.

Strategia
Investim în cercetare şi dezvoltare pentru a crea produse şi servicii care furnizează o diferenţiere competitivă a clienţilor noştri şi a dezvoltatorilor noştri care ne adoptează tehnologia. Integrăm software, soluţii de stocare, servicii şi sisteme şi credem că volumul atrage valoarea. Împărtăşim tehnologia pentru a dezvolta comunităţile noastre, a creşte participarea şi a crea noi pieţe.

Partener categoria "Bronze"

nuxeo | Nuxeo este cel mai important furnizor european de soluţii ECM (Entreprise Content Management) open source. Suntem publisher-ul platformei ECM Nuxeo 5, platforma open source bazată pe tehnologii ava EE şi Eclipse RCP. Avem birouri în Paris (Franţa), Bucureşti (România), Londra (Marea Britanie) şi Dakar (Senegal).

În calitate de publisher: dezvoltăm şi punem la dispoziţie un software specializat; propunem o gamă de servicii personalizate în scopul de a asigura succesul proiectelor bazate pe tehnologia noastră (consultanţă, training, suport, dezvoltare de module custom); încheiem parteneriate cu principalii integratori de pe piaţă pentru realizarea de proiecte de mare anvergură.

Suntem 100% ataşaţi valorilor open source, fapt ce garantează clienţilor noştri perenitatea, transparenţa şi calitatea soluţiilor pe care le furnizăm. Software-ul pe care îl dezvoltăm este publicat sub forma de componente sub licenţă deschisă (LGPL, EPL) şi contribuim ca şi core developer la dezvoltarea mai multor proiecte open source comunitare. Susţinem în mod activ miscarea open source europeană.

Domeniu de activitate
ECM (Entreprise Content Management)

Produse / solutii oferite
Nuxeo 5, solutie completa ECM, incluzand:
Nuxeo EP (Entreprise Platform)
Nuxeo RCP (Rich Client Platform)

Legătura cu domeniul OS
Publisher de soluţii open source

Viziunea asupra OS
"Există încă oameni, chiar din domeniul IT, care consideră că utilizarea OS este o alegere pur ideologica şi deci neintegrată într-un mediu economic. Or, a se baza pe modelul open source în cadrul business-ului companiei aduce avantaje foarte importante, atât pentru creatorii de software (publisheri) cât şi pentru consumatori (clienţi).
În primul caz, vorbim de o reducere substanţială a costurilor de producere legată în special de existenţa comunităţii din jurul produsului, în aspecte ca: marketing şi publicitate, testare (comunitatea aducând în general un feedback preţios şi continuu legat de calitatea produsului) şi chiar dezvoltare propriu zisă de cod, în măsura în care proiectele open-source de succes au intotdeauna contribuitori externi.
În al doilea caz, avantajul principal este de asemenea legat de reducerea de costuri. O companie ce cumpără un produs de la un producător tradiţional de software plăteşte pe de o parte licenţa per entitate (utilizator, CPU), şi asigurarea (suportul), pe de altă parte; în timp ce utilizarea unui produs open source implică doar costurile legate de suport. În acest context, constatăm că achiziţionarea incrementală de licenţe incepe să fie percepută de către companii ca un fel de taxă, în măsura în care aceste costuri nu sunt corelate cu nici un fel de valoare adăugată. În această lumină, utilizarea de software open source permite o anticipare exactă a costurilor unui proiect, care devine o cheltuială fixă, şi aduce în plus asigurarea că fiecare ban plătit corespunde la un real serviciu.” (Andreea Ştefănescu, Director General Nuxeo Romania)"

Pentru mai multe informaţii vă invităm să vizitaţi site-ul companiei la adresa http://www.nuxeo.com/en/, precum şi site-ul comunitar dedicat platformei Nuxeo 5 la adresa http://www.nuxeo.org.

Partener categoria "Bronze"

Zitec | Zitec este o companie românească ce oferă servicii de outsourcing IT şi programare pentru companii din SUA, Canada, Danemarca, România. Soluţiile dezvoltate de Zitec s-au concentrat pe domeniile medical şi financiar dar au inclus şi soluţii personalizate pe alte domenii (turism, IT etc).

Zitec este singurul reprezentant Zend (The PHP Company) pentru România.

Pe lângă activităţile de outsourcing, Zitec a dezvoltat şi implementează şi produse proprii:

- www.Zidox.com (Document Management System)
- www.Treepath.com (Web Content Management System)
- www.EzCensus.com (Enterprise On-line Survey System)

Domeniu de activitate
Custom Software Solutions & Zend Representative for Romania

Produse / soluţii oferite
Zidox - Document Management System
TreePath - Content Management System
Analyzer - Financial Data Solution

Legătura cu domeniul OS
Majoritatea produselor dezvoltate de Zitec sunt proiecte personalizate pe nevoile clienţilor şi bazate pe platforme OS (ex. LAMP). În cadrul anumitor proiecte s-au dezvoltat şi componente OS (ex. extensie PHP 5 pentru motorul de căutare Xapian).

Viziunea asupra fenomenului OS
"Zitec nu ar fi aici dacă nu ar exista fenomenul OpenSource. El ne-a permis pornirea unei afaceri fără investiţii majore, plecând de la licenţe pentru sisteme de operare, editoare, platforme de dezvoltare. Evoluăm şi invăţăm continuu utilizând şi contribuind la multitudinea de proiecte OS existente şi plecând de la convingerea că software-ul OS este o soluţie absolut fiabilă pentru gestiunea unei afaceri. Înţelegând şi utilizând corect conceptul OS în orice afacere ce necesită informatizare, se pot face economii serioase, având şi o flexibilitate în dezvoltare.
Ca model de business există o multitudine de exemple care dovedesc că este posibil să produci OS şi să faci profit."(Alexandru Lăpusan, Director General Zitec)

Aflaţi mai multe despre Zitec la adresa http://www.zitec.com

Sponsori ai comunităţii

Mozilla Foundation | Fondată în iulie 2003, Fundaţia Mozilla este o organizaţie non-profit care găzduieşte mulţi inovatori importanţi a căror misiune este să păstreze diversitatea şi inovaţia pe Internet. Fundaţia oferă asistenţă organizatorică, juridică şi financiară pentru proiectul de software cu sursă liberă (open source) Mozilla. Sediul central al Fundaţiei se află în Mountain View, California.
Cea mai cunoscută aplicaţie dezvoltată în cadrul fundaţiei este browserul (free software şi open source) Mozilla Firefox, care în iulie 2006 a aniversat cifra de 200 de milioane de descărcări.
Mai multe informaţii despre Fundaţia Mozilla la www.mozilla.org.
MySQL | Înfiinţată in 1995 de către David Axmark, Allan Larsson, şi Michael "Monty" Widenius, MySQL AB este una dintre cele mai mari companii open source cuprinzând peste 300 de angajaţi ce se afla răspândiţi pe teritoriul a 25 de ţări. Compania deţine dreptul de copyright şi este principalul dezvoltator al MySQL, cel mai popular sistem relaţional de baze de date (RDBMS) Open Source din lume.
MySQL este una din primele companii care a adoptat de timpuriu un sistem hibrid de afaceri Open Source bazat pe vânzarea serviciilor de suport tehnic combinat cu vânzarea de licenţe personalizate sau proprietare pentru bazele de date.

Canonical / Ubuntu | Compania Canonical Ltd. este total implicată în dezvoltarea, distribuirea şi promovarea proiectelor open source / free software, oferind suport şi suţinere comunităţii FLOSS. Firma are cartierul general pe Isle of Man, sediul principal în Londra, oficiul de suport în Montreal şi angajaţi răspândiţi pe întregul mapamond. Printre ei se află dezvoltatori din cadrul proiectelor open source GNOME, Linux, Debian şi Arch, aceasta ajutându-i să facă faţă cu succes schimbărilor rapide din domeniul IT.

Ubuntu, proiectul sponsorizat de către Canonical, este o distribuţie foarte utilizată de Linux, destinată în special calculatoarelor personale. Fiind bazat pe Debian GNU/Linux, dezvoltarea Ubuntu se axează pe uzabilitate (usability), o interfaţă prietenoasă, distribuţii regulate, uşurinţă în instalare şi libertate în privinţa restricţiilor legale.

eZ systems | eZ Systems dezvoltă un Open Source Enterprise Content Management System numit eZ Publish, folosit de diferite firme şi instituţii, de la ONU sau US Navy până la mici magazine on-line.
Modelul de business enterprise folosit, bazat pe Open Source, combină software-ul enterprise, cod open source şi responsablitatea totală pentru produs. Această combinaţie face posibil un mix optim între filosofia eZ şi un model de business sustenabil.
eZ Systems a fost fondata în 1999. Filosofia eZ - una a deschiderii şi a transparenţei informaţiilor, e linia centrală de business a companiei, a angajaţior şi a produselor.
În prezent compania norvegiană reuneşte o echipă formată din 80 de oameni din 22 de ţări şi o clientelă răspândită pe toate continentele, fiind un exemplu perfect de model de afacere bazat pe Open Source. eZ Systems are birouri în Norvegia, Ucraina, Franta, Canada şi Germania.

Foo Associates | Foo Associates este o firmă de consultanţă strategică a cărei misiune este de a ajuta organizaţiile să dezvolte avantaje bazate pe principii umanist-competitive în faţa concurenţei.


Navarik Corp. , este situată în Vancouver, Canada şi este unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii SaaS (Software as a service) din domeniul industriei de transport maritime.
Cu o experienţă în domeniu de peste 6 ani, Navarik utilizează Open Standards şi software Open Source pentru a dezvolta, rula şi menţine soluţiile sale. În procesul de dezvoltare, Navarik aplică tehnologii web de ultimă oră astfel încât serviciile sale oferă companiilor soluţiile optime pentru rezolvarea problemelor legate de colectarea, folosirea şi utilizarea informaţiilor de business la un nivel global.


Credite

În cele ce urmează îi puteţi găsi pe toţi cei care au contribuit/contribuie la realizarea proiectului eLiberatica. Unii sunt membri ROSI, unii nu au această calitate. Ce îi uneşte pe toţi e disponibilitatea de a îmbrăţişa idei noi, o minte deschisă şi mult suflet.
Le mulţumim tuturor!
Daţi click pe o imagine pentru a afla detalii despre persoana respectivă.
În ordine alfabetică:
Adrian Florea <Adrian Florea> Braşov, România. Adrian lucrează ca programator Java pentru o importantă companie americană. Activitatea lui principală se învârte în jurul Sistemelor de Management a Informaţilor pentru Laboratoare Farmaceutice, aplicaţii de tip n-tiered bazate pe baze de date Oracle şi clienţi Swing/SWT. Oricum, când este întrebat cu ce se ocupă, preferă să se limiteze la un răspuns de genul "Lucrez cu calculatorul". Destul de aproape de adevăr. Când nu lucrează e destul de ocupat să viseze cu ochii deschişi şi să se întrebe : "Şi dacă...?" (ca mai toată lumea). Blog: acflorea.blogspot.com
Adriana Nan <Adriana Nan> Braşov, România. Adriana abia ce şi-a terminat studiile în domeniul informaticii la universitatea din Braşov. În prezent se ocupă de pregătirea masteratului având ca temă Algoritmi şi Produse Software. În timpul liber îi place să călătorească şi să fotografieze. Blog: ---
Alex Brie <Alex Brie> Bucureşti, România. Alex are diplomă de inginer în Inteligenta Artificiala şi Computer Vision la UPB Bucureşti, şi un master în Algoritmică la Ecole Polytechnique, Paris. Cel mai mult însă îi place să creeze prototipuri pentru idei de startup-uri. Şi să scrie pe bloguri, evident; principala sa ocupaţie şi cea mai îndrăgită. Blog: www.alexbrie.net
Alexandru Lăpuşan <Alexandru Lăpuşan> Bucureşti, România. Atât la Zitec (www.zitec.ro) cât şi în celelalte proiecte (www.alpinet.org, www.fotogeografica.ro etc) se folosesc tehnologiile OS pe cât posibil, iar intenţia lui Alexandru este ca de câte ori o să aibe şansa, să dea ceva inapoi comunităţii, fie sub formă de alte produse OS, fie sub formă de servicii gratuite. Personal page: www.linkedin.com/in/alexlapusan | Site: www.zitec.ro
Andrei Bocan <Andrei Bocan> Paris, Franta. Andrei este un programator cu o experienţă de peste 4 ani în domeniul open source. Este inţiatorul şi coordonatorul proiectului Dplus.ro - Design Plus România. Site: www.dplus.ro
Andrei Maxim <Andrei Maxim> Bucureşti, România. Andrei Maxim este student la Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea Spiru Haret şi Microsoft Student Partner. Înţelege informaţia ca fiind un drept universal, nu un privilegiu select şi îi place să se numească ".NET/Ruby uchideshi" Blog: www.andreimaxim.ro
Aurelian Oancea <Aurelian Oancea> Bucureşti, România. Sofware developer la Twodecode.
Acasă: Open-source suporter, contribuitor şi conducător de proiect.
Statutul său: redobândeşte productivitatea (în trecut: astenie de primavară).
Blog: www.locknet.ro
Bogomil Shopov <Bogomil Shopov> Sofia, Bulgaria. Bogomil este liderul dezvoltării la Partner 24 Bulgaria şi consultant pe probleme de open source la Open Ideas Company. Este un susţinător convins al mişcării OS/FS, făcând parte printre altele din comitetul de organizare a WebTech (Web Technology Conference) şi este adesea invitat să vorbească despre PHP, Open Source / Open Standards şi MySQL la diverse conferinţe locale sau internaţionale.
De la început a fost un susţinător al apropierii comunităţilor OS/FS din România şi Bulgaria. A promovat eLiberatica de câte ori s-a ivit prilejul, ultima dată la recenta ediţie a OpenFest care a avut loc la Ruse.
Blog: www.openideascompany.com/bogomil | Site: www.openideascompany.com
Carmen Holotescu <Carmen Holotescu> Timişoara, România. Carmen este profesor, manager şi bloger, fiind însoţită de entuziasm în tot ceea ce face. Este interesată de domeniile eLearning şi folosirea tehnologiilor FLOSS în educaţie şi afaceri. Blog: www.timsoft.ro/weblog/ | Site: www.timsoft.ro
Carmen Moise <Carmen Moise> Braşov, România. Carmen integrează website-uri la sucursala română a unei companii franceze deşi în adolescenţă credea că cel mai tare job ar fi acela de a dubla voci pentru personajele din desene animate. De fapt, câteodată, chiar şi acum crede lucrul asta. Îi place să călătorească (cui nu-i place, eh) iar Veneţia are un loc special în inima ei. Site: www.estimativ.ro
Daniel Tudor <Daniel Tudor> Bucureşti, România. Fiecare zi este o nouă provocare pentru cel mai tânăr reprezentant al Agorei şi promotor al evenimentului nostru. Daniel este student al Facultăţii de Cibernetică în cadrul ASE, îi place sportul în general şi îi place să călătorească. Legătura dintre cibernetică, vânzări şi open source? Este deschis la orice sursă de dezvoltare profesională şi intelectuală. Şi ştie să se vândă bine... Blog: ---
Dave MacLeod <Dave MacLeod> Vancouver, Canada. Dave a terminat Dalhousie University secţia Computer Science în 2005. Pentru o perioadă a hotărât să se îndrepte spre studiul geneticii unde a studiat şi publicat despre evoluţia prokaryotica. În prezent îşi continuă sudiile postuniversitare cu specializarea în mecanică şi electronică. Este un vechi entuziast şi avocat al idealurilor Open Source şi Free Software. Blog: ---
Dave MacLeod <Dan Mutescu> Iaşi, România. Dan Mutescu are o experienţă de peste şase ani în mediul open source. El a organizat mai multe conferinţe (Linux FEST I, II and III) şi proiecte legate de FLOSS, iar în prezent este student al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi", Iaşi. Blog: ---
Felix Enescu <Felix Enescu> Bucureşti, România. Felix este sigur că România va deveni un centru regional pentru IT. El este CIO la unul dintre cele mai mari grupuri de companii din România (venituri de 2,34 miliarde de dolari în 2005 şi prezenţă în 12 ţări). Cruciada lui personală este să ajute la extinderea regională a României. Blog: www.ciomind.biz
Filip Chereches-Tosa <Filip Cherecheş-Tosa> Oradea, România. Filip este cu totul devotat micii sale companii care dezvoltă soluţii web, Exigo. Este de asemenea unul dintre autorii celei de-a patra ediţii a cărţii "AJAX and PHP: Building Responsive Web Applications". Timpul liber îi place să-l petreacă împreună cu prietenii, călătorind sau căţărându-se pe munte. Blog: www.exigo.ro/blog | Site: www.exigo.ro
Gabriela Bartic <Gabriela Bartic> Bucureşti, România. ...sau ce caută ea aici??? Asocierea vremelnică cu FLOSS e o noutate şi pentru ea. eLiberatica e începutul unei schiţe în care un licenţiat în Sociologie-Politologie, cu un master in Psihologie Socială, vorbeşte despre PHP, ştie de unde vine numele My SQL, şi că My e sora lui Max, ca Ubuntu nu e numai o teorie umanistă, toate suficiente motive pentru care prietenii ei, cu care îndeobşte vorbea de literatură şi filme, să o invidieze pentru o fabuloasă dezvoltare a limbajului... Blog: http://gabi-ba.blogspot.com/
Gabriel Radic <Gabriel Radic> Paris, Franta. Gabriel e atât de ocupat cu serviciul (user experience professional), proiectele freelance, siturile comunitare, blogul sau, soţia şi fiul lor de doi ani, încât nu are timp sa scrie o descriere decentă. În plus, se crede amuzant, dar e absurd. Blog: www.timbru.com
Ionut Popa <Ionuţ Popa> Buzău, România. Ionuţ dezvoltă aplicaţii web pe partea de client pentru Sparktech. Îi place mult ceea ce face şi crede că într-o zi va fi un jucător important în domeniul web-ului. Site: www.meetionut.ro
Jennifer-Zickerman <Jennifer Zickerman> Vancouver, Canada. Jen este redactor tehnic şi locuieşte in Vancouver, Canada. Are o experienţă de adâncime în domeniul FLOSS lucrând aproape exclusiv pentru companii care dezvoltă software open source şi promovează standardele deschise. Blog: www.jenzed.com
Laurentiu Buzdugan <Laurenţiu Buzdugan> Detroit, USA. Laurenţiu utilizează Slackware Linux de 11 ani. În prezent locuieşte în SUA şi voluntariază că traducător la GNU Project, Translation Project, KDE şi GNOME. Este un împătimit într-ale software-ului liber şi open source... Long live "./configure && make &&make install"! Site: www.rolix.org
Laurentiu Fogoros <Laurenţiu Fogoroş> Braşov, România. Laurenţiu este un programator cu o îndelungată experienţă în domeniul tehnologiilor web. Lucrează la o multitudine de proiecte în acelasi timp urmând filozofia "bring it on" ;) Blog: ---
Leontin Birsan <Leontin Bîrsan> Braşov, România. Leontin este prin definiţie un maniac al calculatoarelor. Aria sa de expertiză se întinde de la programare la administrarea reţelelor. În timpul său liber... Pardon! Nu există aşa ceva pentru el... Blog: lusutheghost.blogspot.com
Lucian Savluc <Lucian Savluc> Vancouver, Canada. Lucian este promotorul şi iniţiatorul grupului ROSI şi al proiectului conferinţei eLiberatica. S-a născut la Braşov, dar în prezent locuieşte în Vancouver, Canada, lucrând ca inginer software specializat în proiectarea interfeţelor cu utilizatorul, uzabilitate şi arhitectura structurilor de date. Între eLiberatica/ROSI şi serviciul său, puţinul timp liber pe care îl are îl dedică familiei sale iar uneori pasiunii pentru arhitectură, fotografie, literatură şi cinematografie. Blog: www.cianblog.com | Profil LinedIn: www.linkedin.com/in/lucian
Mihai Bucuroiu <Mihai Bucuroiu> Bucureşti, România. Mihai "vinde" de mai bine de 11 ani, mai exact din 1995, în vremea în care vânzările, în România, erau la început iar la Agora Media este de la începutul lui 2001. Încă încearcă să vândă nisip în Sahara şi gheaţă la Polul Nord; după ce va reuşi, va renunţa la vânzări. Pentru realizarea acestui obiectiv, are un mentor de 10 ani care a reuşit performanţa de a închiria gheţuşul din curtea şcolii colegilor. Acum promovează şi eLiberatica în piaţa din România. Îi place să călătorească şi să pescuiască. Blog: ---
Mircea Dragoi <Mircea Drăgoi> Târgu-Mureş, România. Mircea şi-a început cariera în urmă cu mulţi ani ca ilustrator la binecunoscuta revista de IT PC Magazine România. De atunci Mircea a căutat constant să-şi îmbunătăţească aptitudinile de ilustrator, webdesigner, brand designer şi fotograf, punctul culminant fiind fondarea propriei agenţii de design, Epix Design. Prin compania sa Mircea a lucrat pentru nume binecunoscute cum ar fi Expedia.co.uk sau Genesys.com.
În timpul său liber (dacă mai putem vorbi de aşa ceva) Mircea preferă să se urce în maşina şi să conducă cât de departe se poate şi, desigur, adoră să se joace cu juniorul său, o minunăţie de băiat de doi ani ale cărui cărţi de copil vor fi fără îndoială ilustrate de tatăl său.
Blog: www.epix.ro/jurnal | Site: www.epix.ro
Mircea Sarbu <Mircea Sârbu> Târgu-Mureş, România. Mircea este un programator care a devenit pentru vreo zece ani editor de reviste IT. Acum îşi împarte timpul între cele două profesii: editează programe şi programează reviste. În restul timpului corectează programe şi depanează reviste. Citeşte cărţi şi scrie articole, deşi şi-ar dori să fie invers. Site: www.intraweb.ro
Raluca Borca <Raluca Borca> Cluj-Napoca, România. Raluca a absolvit în 2006 Facultatea de Calculatoare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. În acelaşi an a început studiile de doctorat tot la Universitatea Tehnică. Principalele domenii de cercetare sunt extragerea informaţiei bazată pe conţinut, viziune şi inteligenţă artificială. Blog: În curând.
Remus Cazacu <Remus Cazacu> Braşov, România. Remus a început activitatea ca întreprinzător în 1990, în domeniul IT, în primii ani vânzând hardware şi reţelistică. Din 1994 s-a concentrat exlusiv pe dezvoltarea şi implementarea de sisteme software ERP/CRM în cadrul firmei BIT Software pe care o reprezintă. Din 2004, orientează firma şi produsele către tehnologiile open source. Timpul liber şi-l dedică familiei şi prietenilor şi îi plac câinii şi judo-ul. Site: www.bitsoftware.ro
Roberto Gerola <Roberto Gerola> Rovereto, Italia. Roberto este licenţiat în ingineria mediului, este membru PMI şi IEEE. Are o experienţă largă în folosirea tehnologiilor Open Source în domeniul dezvoltării de software, administrării bazelor de date pe platforme Linux şi consultanţă. În prezent lucrează pentru propria companie pe care a înfiinţat-o în 2001. De asemenea el este cel care a dezvoltat modulul Localizer pentru Drupal, modul ce rezolvă într-un mod foarte elegant publicarea unui site bilingv. Situl eLiberatica foloseşte această implementare. Site: www.speedtech.it
Romulus Maier <Romulus Maier> Bucureşti, România. Romulus a studiat electrotehnica si are un EMBA. Din 1990 a devenit editor iar in prezent este asociat si conduce Agora Media, una dintre cele mai importante edituri de profil din România, specializata pe publicatii si conferinte de IT, comunicatii si business. Site: www.agora.ro
Sabin Corneliu Buraga <Sabin Corneliu Buraga> Iaşi, România. Sabin a dobândit titlul de Doctor în Ştiinţe informatice (Cum Laude) în cadrul Universităţii A.I.Cuza. Expertiza şi interesul său se referă la tehnologiile Web, procesare distribuită şi interacţiune utilizator. Încearcă să îşi împartă "plăcerile" tehnice cu "dificultăţile" artistice în cadrul iniţiativelor majore Open Source. Blog: thor.info.uaic.ro/~busaco
Stefan Petre <Ştefan Petre> Braşov, România. Ştefan a studiat liceul şi facultatea de economie ajungând să se lupte cu calculatorul toată ziua. A început prin a studia web marketing şi design. Mai târziu a avut nevoie de un programator PHP şi nu a găsit, aşa că a învăţat de capul lui. După ce a atins un nivel competitiv în PHP a trecut la uzabilitate şi a studiat mai mult designul. Îi place calculatorul, dar dacă se ia curentul îi place sa fotografieze. Blog: www.eyecon.ro | Site: interface.eyecon.ro
Tiberiu Turbureanu <Tiberiu Turbureanu> Bucureşti, România. Tiberiu studiază Calculatoarele în cadrul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti. Lucrează ca voluntar/ coordonator în câteva proiecte de promovare a FLOSS şi a studiilor alternative, adoră munca în echipă şi caută să ajute oamenii cu care intră în contact să-şi descopere adevăratul potenţial. Este convins de puterea pe care o are comunitatea şi îi face întotdeauna plăcere să întâlnească oameni deschişi. Pasiunile lui sunt metal rockul, filosofia, sportul, calătoriile, filmele şi jocurile de strategie. Blog: tiberiuturbureanu.blogspot.com
Traian Anghel <Traian Anghel> Brăila, România. Traian este profesor de liceu în Brăila. Deşi nu şi-a uitat prima dragoste (fizica), este pasionat de tehnologiile Web, publicând şi câteva cărţi în acest domeniu.
Timpul liber şi-l dedică familiei.
Blog: atraian.blogspot.com
Yovko Lambrev <Yovko Lambrev> Sofia, Bulgaria. Yovko Lambrev este informatician şi consultant în probleme de securitate IT, un suporter al mişcării Open Source, un fan al muzicii rock, jazz şi pop. Ca mulţi dintre noi, a făcut prima poză cu un Smena-8 iar acum se considera cu modestie un fotograf "semi-profesionist", deşi portofoliul său impresionează în ambele ipostaze; informatică dar şi fotografie. A lucrat pentru companii ca HVB-HebrosBank şi Siemens, în prezent deţinând funcţia de IT Architect la IBM Global Service (secţiunea de consultanţă a IBM).
O menţiune specială ar fi faptul că Yovko este de asemenea principalul coordonator al evenimentelor OpenFest, care se desfăsoară anual în Bulgaria începând din 2003. Experienţa sa a fost de un real ajutor organizatorilor conferinţei eLiberatica.
Blog: www.yovko.net
Zak Greant <Zak Greant> Vancouver, Canada. Surprinzător, dar Zak este una şi aceeaşi persoană indiferent dacă pe cartea lui de vizită scrie Mozilla Foundation sau director executiv pentru America de Nord a companiei eZ Systems AS. Printre multe altele, este membru asociat al Free Software Foundation şi autorul unor foarte populare carţi de PHP/MySQL publicate de O'Reilly. De fapt, în toate aceste ipostaze Zak este un avocat şi un "evanghelist" - uneori chiar oficial, cum a fost cazul pentru MySQL - al ideilor care străbat mişcarea Free Software şi Open Source.
Merită o menţiune specială faptul că Zak a participat la dezbaterile grupului ROSI şi la organizarea conferinţei eLiberatica. Probabil că fără el eLiberatica nu ar fi avut multe şanse de izbândă.
Blog: zak.greant.com
Adrian Florea Adriana Nan Alex Brie Alexandru Lăpuşan Andrei Bocan Andrei Maxim Aurelian Oancea Bogomil Shopov Carmen Holotescu Carmen Moise Daniel Tudor Dave MacLeod Dan Mutescu Felix Enescu Filip Cherecheş-Tosa Gabriela Bartic Gabriel Radic Ionuţ Popa Jennifer Zickerman Laurenţiu Buzdugan Laurenţiu Fogoroş Leontin Birsan Lucian Savluc Mihai Bucuroiu Mircea Drăgoi Mircea Sârbu Raluca Borca Remus Cazacu Roberto Gerola Romulus Maier Sabin Corneliu Buraga Ştefan Petre Tiberiu Turbureanu Traian Anghel Yovko Lambrev Zak Greant

Promotori şi parteneri media

Multe organizaţii, comunităţi, grupuri şi persoane individuale au hotărât să susţină şi să promoveze iniţiativa eLiberatica şi ROSI.
Mai jos sunt listaţi cei care au inserat logo-ul nostru pe siturile lor. În ordine alfabetică:

Si tu poţi fi unul dintre cei care ajută la răspândirea idealurilor Open Source şi Free Software.
În schimb, noi iţi vom lista logo-ul sitului şi vei avea în acelaşi timp şansa să câştigi una din cele două invitaţii gratuite de participare la eLiberatica.

Mai multe detalii găsiţi în secţiunea "Centrul media".