Conferentiari si evenimente

Câţiva dintre cei mai renumiţi experţi, dezvoltatori şi antreprenori FLOSS din întreaga lume se vor întâlni la eLiberatica pentru a-şi împărtăşi experienţa publicului român.

Conferenţiari

  • Rasmus Lerdorf
    Părintele limbajului PHP, care deserveşte peste 22 de milioane de situri web.
  • Monty Widenius
    Principalul proiectant şi supervizor al MySQL, cel mai popular DBMS open source.
  • Brian Behlendorf
    Unul dintre iniţiatorii proiectului Apache, serverul care susţine peste 60% din web.
  • Zak Greant
    Evanghelistul OS/FS care va reprezenta Mozilla Foundation, creatorii celui mai răspândit browser free and open source.

Alături de ei vor susţine prezentări Jim Willis (Director of eGovernment and Information Technology, Rhode Island, SUA), Aleksander Farstad (antreprenor în domeniul OS/FS, fondator şi CEO al eZ systems), Kurt von Finck (din partea fundaţiei GNOME şi a celor ce dezvoltă distribuţia Ubuntu).

Lista completă de vorbitori va fi publicată în perioada următoare, imediat ce invitaţii ne vor confirma participarea. Alături de cei prezentaţi până acum, alţi conferenţiari, specialişti şi reprezentanţi ai celor mai importante firme de IT din România care îşi bazează produsele şi serviciile pe open source şi free software, vor prezenta la eLiberatica.

Ştiri de ultimă oră!
Am confirmat participarea tuturor conferenţiarilor, şi zborul lor către Bucuresti. Referitor la acest subiect, s-au făcut câteva modificări importante ale listei de conferenţiari pentru eLiberatica: Rasmus Lerdorf şi Bogomil Shopov nu vor putea să participe. Din fericire, Georg Greve - preşedintele Free Software Foundation Europe - va putea acoperi subiectul despre Standarde Deschise propus de Bogo, iar Rasmus va înregistra o scurtă sesiune video pentru noi. În acest scop, Mircea Sarbu a creat o pagină unde puteţi să postaţi întrebările pentru Rasmus - http://msarbu.wiki.zoho.com/Ask-Rasmus.html. Zak va introduce şi va prezenta înregistrarea video vineri la ora 11:40 . Motivul pentru care Rasmus nu a putut să vină, este acela că Yahoo!, compania pentru care lucrează, îl trimite ca reprezentant în China, exact în aceeasi perioadă în care se desfăşoară şi conferinţa eLiberatica.

Evenimente

În prezent se poartă discuţii cu câteva organizaţii şi companii de renume pentru organizarea unor evenimente dedicate în cadrul programului conferinţei. Vă vom ţine la curent în această secţiune cu detalii suplimentare, pe măsură ce discuţiile se vor finaliza.

Conferenţiari externi ce au confirmat prezenţa

Aleksander Farstad
Aleksander Farstad Aleksander Farstad a studiat comerţ şi finanţe, apoi a lucrat în domeniul bancar până când s-a hotărât să fondeze o firmă de software. eZ Systems dezvoltă un CSM open source numit eZ publish, folosit de diferite firme şi instituţii, de la ONU sau US Navy până la mici magazine on-line.
În prezent compania norvegiană reuneşte o echipă formată din 80 de oameni din 22 de ţări şi o clientelă răspândită pe toate continentele, fiind un exemplu perfect de model de afacere bazat pe open source.
Brian Behlendorf
Brian Behlendorf Din petice s-a născut Apache... Cele două pasiuni ale lui Brian Behlendorf – muzica şi tehnologia – sunt perfect ilustrate de rolul său de guru tehnologic al celebrului festival Burning Man.
Brian a înfiinţat în anul 1993, prima firmă specializată în dezvoltarea de situri web, şi de aici a început totul: lucrând la primul proiect major – HotWired, pentru revista Wired – a constatat că serverul web de la NCSA nu acoperea cerinţele proiectului, aşa că a început să-l peticească. Când a constatat că nu era singurul, a lansat o listă de discuţii pentru coordonarea eforturilor iar de aici a rezultat serverul web open source Apache, care deserveşte astăzi peste 60% din întregul web.
Printre altele, Brian este fondator (impreuna cu O'Reilly & Associates) şi CTO la CollabNet şi unul dintre directorii Mozilla Foundation. În Ianuarie 2006 Brian a fost invitat să se alature forumului Young Global Leaders (afiliat la World Economic Forum), una dintre cele mai puternice comunităţi internaţionale ce influenţează viitorul global.
Georg Greve
Georg Greve Georg este iniţiatorul şi preşedintele Fundaţiei europene pentru Free Software (FSFE). El a lucrat ca programator, este autorul multor articole şi are un trecut în domeniul ştiinţific ca fizician, cu o diplomă interdisciplinară în nanotehnologie, dobândită la Universitatea din Hamburg.
Puteţi afla mai multe, pe blog-ul său şi pe profilul său FSFE.
Jim Willis
Jim Willis Rhode Island, situat în nord-estul SUA, este cel mai mic ca suprafaţă dintre statele americane. Renumele în domeniul informaticii i se datorează lui Jim Willis – Director of eGovernment and Information Technology – primul care a lansat o politică de utilizare a softurilor OS/FS în structurile administrative americane.
Jim se axează în primul rând pe faptul că tehnologia trebuie folosită ca şi o unealtă socială ce înlatură bariera dintre comunitate şi angajarea socială şi civică, fiind recunoscut ca unul dintre promotorii adoptării softului open source în sistemul american de guvernământ. Experienţa sa poate aduce argumente convingătoare în privinţa avantajelor soluţiilor open source în administraţie.
Jim deţine mai multe portofolii, prea multe pentru a fi listate într-un spaţiu atât de mic; mai multe detalii puteţi afla pe situl său de prezentare http://www.jim-willis.com/about.
Kurt von Finck
Kurt von Finck S-a născut la Princeton în 1965 iar la sfârşitul anilor 70 programa computere PDP. A condus serviciul de suport tehnic pentru BeOS, a lucrat la familia de situri TechTracker (VersionTracker, MacFixIt şi MacFixIt Forums) iar acum este membru – şi sysadmin – al GNOME Foundation, Senior Ubuntu Systems Support Analyst la Canonical şi susţinător convins al mişcării OS/FS.
Kurt are reputaţia de a fi o persoană foarte deschisă şi promite o prezentare ce va fi interesantă nu numai pentru specialiştii din domeniul tehnic, dar şi pentru ceilalţi.
Lucian Savluc
Lucian SavlucLucian este iniţiatorul şi coordonatorul grupului ROSI (Romanian Open Source and Free Software Initiative) şi al conferinţei eLiberatica.
S-a născut în România şi s-a mutat în Canada în urmă cu patru ani. Împreună cu soţia şi fiul său, locuieşte în Vancouver şi lucrează ca designer de interfeţe utilizator şi data architect.
Deşi este mai mult un om al biţilor şi pixelilor (şi un om de acţiune) decât un om al cuvintelor, ne va împărtăşi câteva istorioare şi gânduri despre experienţa lui lucrând la ROSI şi eLiberatica.
El scrie mai multe despre FLOSS, eLiberatica, ROSI şi viaţa sa, pe blog: www.cianblog.com
Michael (Monty) Widenius
Michael (Monty) Widenius S-a născut la Helsinki, a studiat la Helsinki şi trăieşte la Helsinki. În 1985 a fondat firma suedeză TCX DataKonsult, specializată în data warehousing. Zece ani mai târziu a început să dezvolte prima versiune a unui sistem de administrare a bazelor de date care se voia compact, rapid, uşor de gestionat şi potrivit pentru aplicaţii web. Programul avea să se cheme MySQL.
Monty a scris împreuna cu David Axmark prima versiune MySQL, este coautorul MySQL Reference Manual iar in 2003 a fost numit The Finnish Software Entrepreneur of The Year.
În prezent este CTO la MySQL AB.
Rasmus Lerdorf
Rasmus Lerdorf S-a născut în Groenlanda, a crescut în Danemarca şi în Canada iar acum trăieşte în Fremont, California, şi lucrează ca inginer de infrastructură la Yahoo!. În 1994 a vrut să integreze în situl său web o funcţie care să jurnalizeze vizitatorii. Pentru asta a introdus un tag special şi a scris în Perl un script CGI care să-i confere funcţionalitatea dorită. A botezat acest cod PHP (Personal Home Page) tools. De aici a pornit totul.
Astăzi PHP stă în spatele a peste 22 de milioane de situri web iar limbajul este al treilea în ordinea popularităţii (după C şi Java).
Înainte de a se alătura companiei Yahoo!, Rasmus a lucrat pentru companii ca Linuxcare, IBM, şi Bell Canada. În 2003 a fost inclus in Top 100 Young Innovators de către MIT – Technology Review's. Pentru ca întreaga sa biografie este prea lungă pentru a fi prezentată aici, mai multe detalii aflaţi pe situl său de prezentare http://lerdorf.com
Thomas Koch
Thomas KochThomas Koch lucrează ca programator şi consultant. El s-a implicat în activităţi sociale în România, încă din anul 1998 şi a studiat trei semestre la universitatea din Cluj. Astfel, a acumulat cunoştinţe despre România, din punctul de vedere al străinului. După ce a analizat diferitele proiecte de contabilitate realizate cu tehnologie Open Source, disponibile pe piaţă, a început să lucreze la un proiect de contabilitate bazat pe componente eZ. În timpul său liber, este implicat în organizarea evenimentului Linux-Day în oraşul său natal, în special pentru subiectele "cultura open source" şi "Linux pentru guvernul local".
Mai multe informaţii pot fi găsite pe blog-ul săuhttp://blog.ruhrgebietswiki.de/.
Zak Greant
Zak Greant Surprinzător, dar Zak este una şi aceeaşi persoană indiferent dacă pe cartea lui de vizită scrie Mozilla Foundation sau director executiv pentru America de Nord a companiei eZ Systems AS. Printre multe altele, este membru asociat al Free Software Foundation şi autorul unor foarte populare carţi de PHP/MySQL publicate de O'Reilly. De fapt, în toate aceste ipostaze Zak este un avocat şi un "evanghelist" - uneori chiar oficial, cum a fost cazul pentru MySQL - al ideilor care străbat mişcarea Free Software şi Open Source.
Merită o menţiune specială faptul că Zak a participat la dezbaterile grupului ROSI şi la organizarea conferinţei eLiberatica. Probabil că fără el eLiberatica nu ar fi avut multe şanse de izbândă.
Sus

Conferenţiari locali ce au confirmat prezenţa

Bogdan Manolea
Bogdan Manolea Bogdan este directorul executiv al A.P.T.I. - Asociaţia Pentru Tehnologie şi Internet (www.apti.ro). Bogdan are studii juridice, interes şi experienţă în dreptul ITC. Este webmasterul paginii Legile Internetului - www.legi-internet.ro şi autor a peste 50 de prezentări şi articole în domeniul dreptului ITC în conferinte naţionale şi internaţionale. Este şi unul dintre coordonatorii proiectului Creative Commons Romania.
Dar mai bine citiţi blogul - scrie chestii mai interesante acolo.
Carmen Holotescu
Carmen Holotescu Carmen Holotescu predă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii "Politehnica" din Timişoara. Coordonează firma de eLearning Timsoft şi este facilitator online la University of Marlyland,University and College, USA din 2001.
Preocupările sale sunt legate de noile tehnologii educaţionale, de aspecte legate de facilitarea cursurilor online, de proiectarea şi implementarea de de medii virtuale de învăţare şi colaborare. A dezvoltat şi facilitat multiple cursuri online de IT şi pentru pregătirea eTrainerilor.
A scris două ghiduri eLearning, articole legate de învăţământului online şi utilizarea noilor tehnologii în educaţie, participă în proiecte europene de eLearning.
Comentarii legate de proiectele la care participă, de proiecte OER şi FLOSS, de blogosfera românească pot fi găsite pe eLearningBlog.
Daniel-Constantin Mierla
Daniel-Constantin Mierla Daniel a absolvit în anul 2001 facultatea de Automatică şi Calculatoare, Secţia Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. După cateva luni în care a lucrat consultant IT la firma GBA Romania, pentru operatorul de telefonie mobilă Dialog, actual Orange, s-a mutat la Berlin, Germania, devenind cercetător la FOKUS Fraunhofer Institute. Principalele activităţi au fost legate de comunicaţiile de voce prin reţele IP, fiind membrul al echipei care a dezvoltat proiectul SIP Express Router (SER). În Iunie 2005, împreună cu alţi developeri din VoIP, a iniţiat un nou proiect open source cu numele OpenSER, un server SIP orientat către securitate şi scalabilitate. Este membru al echipei de dezvoltare, precum şi membru în comitetul de conducere al proiectului. Aceste activităţi sunt completate de profesia de consultant IT în cadrul Voice-System SRL, unde ocupă funcţia de director tehnic. Între 2002-2003 a fost implicat şi în specificarea sistemului de interoperabilitate între protocoalelor SIP şi XMPP. Susţine o activitate continuuă in Open Source & Free Software, majoritatea rezultatelor sale ca dezvoltator software fiind disponibile in acest cadru.
Sabin Corneliu Buraga
Sabin Corenliu Buraga Sabin a dobândit titlul de Doctor în Ştiinţe informatice (Cum Laude) în cadrul Universităţii A.I.Cuza. Expertiza şi interesul său se referă la tehnologiile Web, procesare distribuită şi interacţiune utilizator. Încearcă să îşi împartă "plăcerile" tehnice cu "dificultăţile" artistice în cadrul iniţiativelor majore Open Source.
Mai multe informaţii despre Sabin pe blogul personal: thor.info.uaic.ro/~busaco
Adina Riposan

Adina Riposan Adina Riposan este Directorul General al firmei Contact Net, Romania, si cercetator activ in Computer Science. Adina este in curs de finalizare a programului de Doctorat la Academia Tehnica Militara (MTA) Romania, unde preda cursuri universitare si de masterat, ca si cadru didactic asociat, in domeniul tehnologiilor Grid si Mobile Grid, Securitate Grid si Organizatii Virtuale.
Adina Riposan are 7 ani experienta in proiecte de cercetare internationale si a coordonat proiecte R&D ca IOSSPL si EK-HR. Adina colaboreaza cu Cardiff University de 2 ani in activitiati de cercetare implicand sistemul Triana Workflows, tehnologii computationale P2P si Grid computing, Biomedical Informatics si cercetare translationala, subiectele de cercetare curente incluzand aplicatii si infrastructuri Biomedicale si integrarea tehnologiilor P2P si Grid pentru proiectarea acestora.

Alina Stefan
Alina Stefan Alina is specialized in marketing and interested in new methods of promotion, strategy and innovation management. Besides that she has a special interest in writing articles on a wide range of topics, from behavioural finance, to literature, mass dynamics and innovation.
While viewing the open-source concept as a way of dealing with, testing, improving and spreading innovation, at eLiberatica she will focus on what makes open-source a viable model.
(Traducerea va fi postata in curand).
Cezar Spatariu Neagu
Cezar Spatariu Neagu Cezar lucrează pentru o bancă germană, în departamentul de IT Security & Threat Analysis unde efectuează analize de securitate pentru aplicaţiile şi infrastructura băncii şi a partenerilor băncii. El este specializat în analiza unei game largi de aplicaţii cum ar fi: single sign on, servere si aplicaţii de web, sisteme de operare, baze de date, computer forensics, şi analiză de cod. Câteodata, în procesul de Computer Forensic când/sau dacă este necesar, colaborează cu polţia germana şi română.
Timpul liber şi-l petrece scriind despre securitatea calculatoarelor pe blog-ul lui securityaspects.wordpress.com sau pe ferma-animalelor.ro (un site de securitate menţinut de el şi de alţi entuziaşti în domeniul de securitatea calculatoarelor.
Tiberiu Socaciu
Tiberiu Socaciu Tibi este licenţiat în Informatică şi master în Proiectarea şi Implementarea Sistemelor Complexe al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babes-Bolyai Cluj-Napoca fiind şi doctorand în Clustere de Calculatoare şi Aplicaţii în Calculul de Înaltă Performanţă. Lucrează pentru Forţele Aeriene Române, iar în paralel este consultant independent în IT&C. A publicat 7 cărţi şi 4 manuale, este colaborator permanent la Gazeta de Informatică şi senior editor la Editura InfoData.
Domeniile de interes sunt clusterele de calculatoare, calculul distribuit, calculul colaborativ, supercomputing, calculul simbolic, transmisiile de date, INFOSEC, inegalităţile în triunghiuri.