Ştiri

Lansarea sitului www.eliberatica.ro/2007 şi confirmarea oaspeţilor

Începând de azi, situl www.eLiberatica.ro e aproape complet! Ne mai lipseşte doar să comunicaţi cu noi.

După circa 5.689 de ore de la prima comunicare oficială despre proiectul eLiberatica, 3.646 de ore de când am hotarât să lucrăm împreună, 830 de mesaje de e-mail schimbate, câteva şedinte operative, oarece discuţii pe Yahoo Messenger, nenumarate tabele cu cifre, oarece nervi consumaţi şi oarece riduri în plus pentru cine le numără, iată că www.eLiberatica.ro e azi o realitate.

Ultima sută de metri - eLiberatica 2007

Deşi poate că în ultimele luni nu s-a observat o activitate externă foarte intensă, în culise lucrurile s-au desfăşurat la o intensitate maximă.

Câteva evenimente publice pot fi totuşi remarcate în această perioadă:

Primele apariţii publice

Luna august a adus realizări importante; a fost publicată pagina-manifest a eLiberaticii, la fel şi pagina de prezentare ROSI. Agora Media a publicat prima ştire despre inţiativă.
Tot pentru prima dată, eLiberatica a fost prezentată în mod public la un eveniment IT&C internaţional; este vorba despre evenimentul BarCamp ce a avut loc în Vancouver pe data de 25-27 August. Lucian Savluc şi Zak Greant au prezentat ideea iniţiativei, obiectivele şi alte detalii despre eLiberatica în faţa unora dintre cei mai activi membri ai comunităţii IT din Vancouver. Au fost distribuite mai mult de 50 de broşuri-manifest iar răspunsul primit de la public a fost pozitiv şi entuziast. Printre ei se remarcă Bruce Byfield, care a făcut publică initiaţiva eLiberatica în cadrul renumitului portal NewsForge.

eLiberatica şi ROSI - emblemele oficiale

Atât grupul ROSI cât şi eLiberatica au embleme oficiale!

Toţi membrii grupului au contribuit la aceste idei, însa cei care şi-au pus talentul artistic la încercare au fost Mircea Drăgoi cu superba emblema pentru eLiberatica şi Ionuţ Popa - unul din cei mai tineri membri ai gupului - cu emblema ROSI.

Agora Media - partenerul oficial ROSI

În luna iunie, pentru prima data, o parte din membrii ROSI (Stefan Petre, Adrian Florea, Laurenţiu Fogoroş, Leontin Bîrsan, Ciprian Alexandru şi Lucian Savluc - care s-a aflat în România pe parcursul intregii luni) s-au întâlnit la Brasov; s-a discutat despre viitorii paşi ce trebuiesc făcuţi, necesitatea de a atrage noi membri, de a implica firme de profil din ţară şi mai ales, de a găsi un partener puternic şi de încredere. După o analiză a variantelor posibile, cu ajutorul unui alt membru al grupului, Mircea Sârbu, s-a putut stabili o întâlnire cu dl. Romulus Maier, directorul general Agora Media.

ROSI şi eLiberatica

După dezbateri amanunţite, s-a votat utilizarea numelui "ROSI". Din motive fonetice, s-a ales folosirea prescurtată a abrevierii ROS(FS)I dar, pentru că se doreşte ca mişcarea să acopere ambele tendinţe, toţi termenii - atât Free Software cât şi Open Source - vor fi incluşi în denumirea lungă: "ROSI – Romanian Open Source and Free Software Initiative".

Primii paşi

În ultimele două luni, pe Basecamp - unde este cordonat proiectul - s-au purtat discuţii intense, noi membri aducându-şi aportul la desfăşurarea evenimentului.

Au fost discutate următoarele subiecte:

Înfiinţarea grupului ROSI

După discuţii şi tatonări începute cu câteva luni înainte, Lucian Savluc, susţinut şi încurajat de Zak Greant, a început (pe data de 10 Martie 2006) demersurile organizării a ceea ce se doreşte a fi cel mai important eveniment FLOSS din România. Evenimentul se vrea un prim pas în lansarea unei mişcări grassroots orientată pe promovarea idealurilor Open Source / Free Software şi a beneficiilor pe care aceste curente, puse în practică, le vor aduce comunităţii.

Odată cu stabilirea priorităţilor a apărut necesitatea contactării membrilor remarcanţi ale micilior comunităţi OS/FS existente în România.

Emite conţinut

Sponsors

Community Sponsors

Media Partners

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.    Creative Commons License